BIOGRAFIJA

Andrea Lekic je rodjena 6. septembra 1987. godine u Beogradu. andrea-vardar-1Rukomet je pocela da igra 2000.godine u mladim kategorijama ORK Beograd. Karijeru je nastavila u najtrofejnijem srpskom klubu – Radnickom iz Beograda, gde je provela dve sezone (2005-2007). Sa Knjaz Milošem iz Arandelovca osvojila je prvu šampionsku titulu u sezoni 2006/07. To je ujedno bila i prva titula Knjaz Miloša u istoriji kluba. Posle godinu dana u Arandelovcu, leta 2007. godine, potpisala je ugovor sa dvostrukim šampionom Evrope – ljubljanskim Krimom. Za cetiri godine u Sloveniji, stekla je punu afirmaciju i osvojila je isto toliko duplih kruna sa Krimom.

Za madarski Đer potpisala je 2011. godine kao jedna od najtraženijih igracica na rukometnom tržištu. U prvoj sezoni joj je izmakla evropska kruna u finalu sa ekipom podgoricke Buducnosti, ali je do najveceg uspeha u klupskoj karijeri stigla maja 2013. godine, kada je madarski šampion u finalu EHF Lige šampiona savladao norveški Larvik. Osvojila je i dve duple krune sa Đerom u Madarskoj.

Leta 2013.godine se odlucila za još jedan profesionalni izazov potpisom ugovora sa makedonskim Vardarom koji je rukometnoj javnosti predstavio ozbiljan projekat stvaranja novog sportskog brenda Makedonije. U prvih par meseci postala je lider tima koji se u debitantskoj sezoni plasirao na prvi F4 turnir Lige šampiona u Budimpešti. Vardar je u madjarskoj prestonici zauzeo trece mesto ostvarivši tako najveci uspeh u svojoj istoriji. Ugovor sa makedonskim šampionkama Andrea je potpisala do leta 2017.godine.


kljuc-uspeha-andrea-lekicDres seniorske reprezentacije Srbije prvi put je obukla 2006. godine kao veliki potencijal srpskog rukometa. Iste godine ucestvovala je i na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Za državni tim nastupala je i na Evropskim prvenstvima u Makedoniji, Danskoj i Norveškoj, odnosno, Srbiji 2012. godine kada je ostvaren najbolji rezultat na kontinentalnim smotrama – cetvrto mesto.

Najveci uspeh u dresu Srbije, ostvarila je osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu decembra 2013.godine. 

ZA SVA VREMENA MEDJU VELIKANIMA

Najvece individualno priznanje u svetu rukometa, Andrea je dobila proglašenjem za nabolju igracicu planete u izboru Medunarodne rukometne Federacije za 2013. godinu. Još jednom je bila nominovana za najbolju, dve godine ranije, kada je zauzela cetvrto mesto. Dobitnica je najveceg društveno-sportskog priznanja u Srbiji koje se dobija samo jednom u životu – Majske nagrade. Izabrana je u idealnu postavu Evropskog prvenstva 2012. godine kao najbolji srednji bek. Najbolja igracica Srbije u izboru Rukometnog Saveza Srbije za 2012. i 2013. godinu. Najbolja igracica slovenacke lige 2011.godine. Šest godina zaredom je birana za najbolju rukometašicu Srbije u izboru renomiranog specijalizovanog portala Balkan-Handball.com, od 2008. do 2013.godine. Bila je MVP Regionalne lige i Handball Fieste, a tri puta je birana i za najbolju igracicu prostora bivše Jugoslavije (2009, 2010, 2013). 

Organizator je rukometne akademije za decu “Andrea Lekic”, koji iza sebe ima četiri uspešna izdanja i ozbiljne planove u buducnosti. Diplomirala je na Fakultetu za turisticki i hotelijerski menadžment i dobila zvanje diplomiranog ekonomiste, a student je Fakulteta za sport.