Andrea Lekic nahvalila mladu golmanku!


Četrnaestogodišnja Marija Gligorević, talentovana golmanka ŽRK “Mira” iz Prijedora, nedavno je na prestižnom kampu “Andrea Lekić” u Vrnjačkoj Banji za svoju igru dobila same pohvale lično od Andree Lekić, kapitena Srbije, i Katarine Tomašević, prvog golmana “orlica”.

Kao jedna od najboljih učesnica kampa, Marija je od Lekićeve dobila vrednu nagradu – dres Katarine Lunde Haraldsen.

– To je dres koji je Haraldsenova nosila dok je sa Andreom prošle godine osvajala rukometnu Ligu šampiona u timu mađarskog Đera, a ne treba pominjati da je ona golman nacionalne ekipe Norveške – kaže Gligorevićeva.

Ova odlična učenica Osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora ističe da se na kamp, na kojem je učestvovalo 95 polaznika, prijavila putem elektronske pošte.

– Pitala sam tatu, koji je trener “Mire”, mogu li da se prijavim i on je odobrio da pošaljem podatke. Nije bilo kraja mojoj sreći kada su me pozvali. Zaplakala sam kada su rekli da sam perspektivna, da igram Premijer ligu BiH i da počnem pakovati opremu, te će oni snositi sve troškove mog učešća na desetodnevnom kampu – priseća se Marija.

Tamo je uz Lekićevu, koja sada igra za makedonski Vardar, upoznala crnogorsku reprezentativku Jovanku Radičević, Katarinu Tomašević, trenere Gorana Smiljanića iz Pljevalja i Vesnu Bojković iz beogradskog Radničkog, koja je bila prvi trener Andrei Lekić.

– Naučili smo svašta. Katarina mi je otkrila mnoge golmanske poteze i finte, pa sam se uverila da se na ovakvim kampovima od iskusnih igračica i trenera često saznaju stvari koje ne mogu da se nauče u klubovima. Andrea nam je tako pokazivala trikove u rukometu i kako se daje gol kroz noge. Moram reći da je tamo bilo dosta talentovanih devojčica i dečaka koje sam upoznala i koji će u budućnosti verovatno biti vrhunski rukometaši. Sa mnom su bili i jedna devojka iz Doboja i momak iz Prnjavora – otkriva mlada rukometašica – kojoj su treneri u kampu rekli da je jako talentovana, a Andrea joj je posle jedne utakmice poručila: “Maki, nema druge nego da ti damo državljanstvo Srbije”.

S druge strane, Marija naglašava da joj je Andrea Lekić jedan od sportskih uzora i da je već duže vreme prati preko društvenih mreža i njenog oficijelnog sajta.

– Radi se o jednoj od najboljih rukometašica na svetu, koja je na Evropskom prvenstvu u Srbiji 2012. godine bila najbolji srednji bek. Na kampu je svakome poklonila pažnju. Kada je saznala odakle dolazim, pitala me je za “Miru” i interesovala se za naše rezultate. Rekla je da ćemo se dobro slagati jer smo iz istoga kraja. Naime, Andrein otac je iz Prnjavora, pa mi je na mečevima davala veliku podršku. Dovela nam je i psihologa reprezentacije Srbije, koji je obavio razgovor sa nama, pitao da li imamo strah pre utakmica i savetovao da na mečevima budemo fokusirani samo na loptu i ništa drugo – prepričava ova četrnaestogodišnjakinja.

Gol “s gola na gol”

Gligorevićeva se priseća kako je i sama dala gol na regionalnom školskom takmičenju u rukometu.
– Što kažu “s gola na gol”… Bacila sam loptu drugarici koja je trčala kontru. Međutim, lopta je preskočila i nju i protivničkog golmana i završila u mreži. Zanimljivo, taj gol nikada nisam videla jer sam se okrenula posle dodavanja. Samo sam opazila da se protivnička golmanka drži za glavu – kaže Marija.

Rukometni stručnjaci na kampu su joj potvrdili ranija saznanja da je golman jedna od najvažnijih pozicija tima i da od njega neretko zavise rezultati ekipe. Podsećamo, Marija je rukomet počela da trenira kao đak trećeg razreda osnovne škole u “pegicama” ŽRK “Mira”. Pošto je trener tada uvideo da joj ne ide kao igračici, premestio ju je među stative, gde je ostala do danas.

– Od tada sam mnogo napredovala i postala treći golman svog kluba koji ima dugu tradiciju. Prvi golman je Ena Briševac. Olivera Mandić namerava da ide na studije, pa ako ne dovedu novog golmana, ja ću biti prva rezerva – završava Gligorevićeva.
Marijini sportski uzori su golmani Srbije Katarina Tomašević, koja je sada i golman Nanta, i Darko Stanić, sadašnji golman Metalurga iz Skoplja. Od inostranih rukometaša to su Hrvat Ivano Balić, Francuzi Nikola Karabatić i Tijeri Omejer, te Danac Mikel Hansen.

– Kada završim srednju školu, nameravam da igram za beogradski Radnički i tamo upišem neki od fakulteta iz oblasti sportske medicine ili DIF. Glavno je da me mimoiđu povrede – kaže Marija koja će uskoro postati reprezentativka Srpske u mlađim kategorijama.

PREUZETO SA: http://pressrs.ba/